Led-es fényforrások

Minden irányban egyenletesen sugárzó, pontszerű fényforrás 1 szteradián térszögbe sugároz. A megfelelő minőségű megvilágítás, egy látási komfort érzetet biztosít. Legfőbb szempont, hogy a szem ne fáradjon el, kellő káprázatmentes megvilágítás legyen, egészségre ártalmatlan mesterséges fény jöjjön létre.

Formai és esztétikai követelményeknek is meg kell felelnie. A mesterséges megvilágítási berendezés akkor szép, ha bele illik a környezetbe. A LED egy fénykibocsájtó dióda, a kibocsájtott fény színe függ, a félvezető anyag összetételétől és ötvözeteitől. A fény spektruma az infravörös tartománytól az ultraibolya tartományig terjedhet. A LED-es fényforrások előnye, hogy a kimeneti fény előállításához kevés feszültséget és áramot használnak fel, ütésállóak, magas az élettartamuk, és kis helyen elférnek.

A LED kibocsájtott fényerejét, Lumenszámmal adják meg. A fény színét, színhőmérséklet határozza meg. Kelvin fokban adják meg a hevülő platina izzásfoka alapján.

Gyertya: 1900 K

Háztartási izzólámpa: 2800 K

Reggeli, délutáni alacsony napállás: 4800 K (meleg fehér LED 3000-4500K)

Átlagos napfény, vaku: 5600 K

Napos idő, árnyékban: 6000 K

Nappal, kissé felhős égbolt: 8000 K (hideg fehér LED 4500-7500K)

Borult, ködös idő: 10000 K

A LED nagyon gazdaságos, 50000 óra az üzemideje, nincs bemelegedési idő, mint a kompakt fényforrásoknál. Gyártásánál nem használnak mérgező gázokat, műanyagból készülnek, nem törnek olyan könnyen. A fénye kíméli a szemet.

A LED szalagok 3528 vagy 5050 SMD LED-del szereltek. A számok a LED szalagon található LED-ek méretét jelöli milliméterben (3.5mmX2.8mm nagyságú SMD típusú LED-ek találhatóak öntapadó alumínium szalagra impregnálva), 12V egyenáramú tápegységgel üzemel. Egy méter LED szalag megegyezik egy 100W-os izzó fényével, tehát még fő világításnak is kiválóan alkalmas, de rejtett világításként is jól meg álja a helyét a konyhapult alatt vagy egy polc megvilágítására.

Egy LED-es fényforrás meghibásodás nélkül 8-10 évet üzemel, egy év alatt megtakaríthatja a villanyszámlán a kiépítés költségét, rendkívül gazdaságos megoldás.

Az alábbi táblázaton látható, hogy a LED-es fényforrás hány wattos hagyományos izzónak felel meg:

                                                                  Ledátváltás