ÁVK avagy a FI-relé müködése

FI-relé (életvédelmi, érintésvédelmi relé, ÁVK)

A világ első hibaáram védelmi rendszere 1955-ben, Dél-Afrikában került kifejlesztésre, a bányákban történő elektromos balesetek elkerülésének érdekében. A rendszer megszakítóval, biztosítóval és rövidzár-védelemmel volt ellátva, amik együttesen a mostani FI relé elődje volt.

A FI-relé a biztosítéktábla egy kiegészítő eleme legkorszerűbb és leghatékonyabb megoldás az áramütés elkerülése érdekében.

Működése egyszerű,230V vagy 400V váltóáramú elektromos hálózat esetén figyeli a fázis vezetőn átfolyó áram erőségét, és a nullán visszaáramló áram erőségét, ha kevesebb áram tér vissza, akkor valahol hibaáram van, az-az testzárlat alakulhat ki. A zárlatos elektromos berendezés érintése áramütéshez vezet (testzárlaton és az emberi testen át záródik, 70mA-es áramütés már életveszélyes lehet). A FI-relé nem tudja megállapítani a szivárgó áram helyét, sem pedig az okát, csak a tényt érzékeli, hogy a visszatérő áram kevesebb, ezért a másodperc töredéke alatt (18-27ms alatt) lekapcsolja az elektromos hálózat áramfogyasztását. A gyártók a FI-relét a névleges 50-70%-os értéknek megfelelő kioldási értékre állítják be, az áramvédő kapcsolót. Így egy 30mA-es kioldási áramú FI-relé már 15-20mA testzárlatnál képes leoldani. A hiba kijavításához villanyszerelőre van szükség.  A biztosítéktáblában lévő kismegszakítók, biztosítékok csak az átfolyó túláram ellen védik az eszközöket, a FI-relé pedig a szivárgó áram ellen védi Önt és családját. Szabvány szerint 2009 óta kötelező része minden újonnan kialakított vagy ideiglenes biztosítéktáblának, de elektromos felújításnál is a beépítése kötelező.

A FI-relé öntisztító érintkezőkkel van ellátva tisztítani félévente szükséges, a TESZT gomb megnyomásával, ha nem old le a FI-relé, valószínűleg meghibásodott, villanyszerelővel ki kell cseréltetni.

FI-relé felépítése, igen egyszerű, a fázist és a nullát azonos irányból kell átvezetni a FI-relé vasmagján. A hibaáram nélküli elektromos hálózat esetén, ugyanannyi az elmenő és a bejövő áram, de az irányuk ellentétes, ezért mágneses teret nem hoz létre.

Hibaáram (zárlat) esetén,  földpotenciál felé áram folyik el, így a visszatérő áram nagysága kisebb, a FI-relé vasmagja felmágneseződik működésbe hozva a szekunder tekercset, amit érzékel az elektronika, amennyiben túllépi a FI- relé típusától függő küszöbértéket az áramerőssége, a relé leold, ezzel megszüntetve az elektromos hálózat áramellátását, a hiba megszüntetéséig.

Néhány nagyobb gyártó speciális szabályozható FI-relét is készít egyedi igény kielégítésére, (műhelyek, gyárak, korházak, egyenáramú hálózatok, nagy áram felhasználású, de törpefeszültségen működő létesítmények) ezeknél a FI-reléknél a gyártó biztosíthat különböző beállítási lehetőségeket.

A háztartásokban használt FI-relé, lehet egyfázisú kétpólusú, vagy háromfázisú négy pólusú. Mindkét esetben a leoldási módszer elektromechanikus (kézzel és árammal működtethető) lehet, csak a feszültségfüggő leoldást életveszélyesnek nyilvánították. Magyarországon a betáplálási oldalra szabványos beépíteni a FI-relét, ezzel védve az egész elektromos hálózatot.