Emberi test és az áramütés hatásai

Az ember nem csak a légköri eredetű és az elektrosztatikus feltöltődésből származó elektromossággal van kapcsolatban, hanem az ember által létrehozott villamos erőművek, elektromos vezetékek, elektromos készülékek működtetése közben is. Az ember az elektromossággal akkor kerül legközvetlenebb kapcsolatba, amikor bekapcsolódik az elektromos áramkőrbe (áramütést szenved). A baleseti statisztikában az áramütés a második helyen szerepel. 75%-ban kisfeszültségű (230-400V) berendezéseknél fordul elő, többségében halálos vagy súlyos kimenetelű áramütés. Ennek oka legtöbbször, szakszerűtlen házi hibajavítás, megfelelő érintésvédelem hiánya, szakszerűtlen karbantartás.

Ha az ember testének két különböző helye feszültség alatt álló egymástól eltérő potenciálú vezetőkkel érintkezik, áram folyik át rajta.

Átlagosan az érzetküszöb 1 mA.

Áram emberi testre gyakorolt hatása:

2-6mA: zsibbadás érzet

10-15mA: izomgörcs (elengedési áram)

30mA fölötti áram: szívkamrai fibrilláció (ha egy szívperiódus idejénél hosszabb ideig tart)

70mA fölött, már halált is okozhat!

Az áram frekvenciája is lényeges az ingerhordozásra:

50HZ-es áramütésre érzékeny legjobban az emberi test. Minél hosszabb ideig tart, az elektromos áram áthaladása a testen, annál súlyosabbak a következményei. A legveszélyesebb, ha az áram a szíven, légzőközpontokon, vagy a fejen halad keresztül. Kevésbé veszélyes az áramütés, ha az áram útja ezeket a szerveket elkerüli, vagy egyenáram (0HZ) vagy 1000HZ fölötti áramütés mivel, ilyenkor a bőr felületén halad az áram (skin hatás) érvényesül. Ezeknél az áramütéseknél a bementeti és kimeneti pontokon nagy kiterjedésű égési sérülést okoz.

Teendők áramütés esetén:

Ha már megtörtént a baj, AZONNAL MENTŐT kell hívni! Az áramütött személyt, ha még az áram hatása alatt van, le kell választani a hálózatról, áramtalanítani a hálózatot, ha ÉG vizet NEM SZABAD rá LOCSOLNI, az égő ruházatot, egy pokróccal letakarva el kell oltani, az áramütött személlyel semmilyen folyadékot sem szabad itatni, orvosi engedély nélkül! Ha szív és légzésbénulás következett be 4 percen belül meg kell kezdeni az újraélesztést (szívmasszázs és szájon át lélegeztetés). Ha az áramütés kis ideig tartott, nincs semmilyen panasza, akkor is orvoshoz kell fordulni azonnal, mivel az áram hatására a vér összecsomósodhat (vérrögök alakulhatnak ki), ami bármikor elzárhat egy hajszáleret vagy artériát. Szívmegállás agyi trombózis és egyéb súlyosabb tünetek alakulhatnak ki az első 12-24 órában.

Ezeknek a baleseteknek a 95% megelőzhető, megfelelő védekezéssel (EPH kiépítés, FI-relé beépítés, biztosítéktábla korszerűsítés, házi barkácsolás elkerülése). Sérült szigetelésű berendezések használatának elkerülése (elöregedett, kitöredezett, megrágott vezeték, hosszabbító elosztó további használata kerülendő).

Az áram nem játék, az áramszolgáltató által bevezetett szabványok a végfelhasználó védelmének érdekében kerültek bevezetésre. Az ELMŰ karbantartási hatáskörébe tartozik a hálózati csatlakozási pontig (villanyoszlopig). A villanyoszloptól, (beleértve a méretlen fővezetéket is) az ingatlan tulajdonos feladata gondoskodni az időszakos karbantartásról, elektromos hálózati szabványosításról, a villanyóra, villanyóraszekrény, biztosítéktábla megfelelő érintésvédelmének kialakításáról. Ezek az irányelvek az emberi élet maximális védelmére jöttek létre, az ÖN és a családja védelmét szolgálja.