Energiatakarékoskodás Tippek a Zolivill-től

Villanyszámla csökkentésének rengeteg praktikája van elterjedve a neten, most a leghatékonyabb megoldásokat említem meg, amivel valóban látványosan csökkenthető a villanyszámla végösszege.

Nagyon takarékos a hagyományos égőket LED izzóra, vagy LED szalagra cserélni. Drágább, mint a wolfram szálas társai, de hosszútávon visszahozza az árát. Érdemes az éjjeli lámpát lecserélni „készen kapható” napelemes lámpára, az elektromos berendezéseket energia hatékonyra cserélni, fölöslegesen nem működtetni. A kültéri lámpák napelemes lámpára történő cseréje is számottevő csökkent eredményez (főleg télen). A bojler rendszeres (évente egyszer) vízkőmentesítése, karbantartása. A fűtőszálon lerakódó vízkő miatt sokkal több energiába kerül ugyanaz a vízmennyiség felmelegítése.

Nagyobb energiafogyasztású berendezéseknek vezérelt mérőórát igényelni (éjszakai mérő). Spórolni lehet még a nem használt eszközök konnektorból történő kihúzásával is (pl. telefontöltőnek akkor is van áramfelvétele, ha nincs rácsatlakoztatva a telefon, de ez igaz az összes töltőre is). A mosógépet csak teli tartállyal, megfelelő hőfokon és programon használja. Elektromos fűtés esetén infrapanel gazdaságosabb bármelyik elektromos melegítőnél. Napkollektor, napelem kiépítése, drága, de megtérülő befektetés.

Ezek a megoldások, mind befektetést igényelnek, de önsanyargatás nélkül, komolyabb összegeket tud megtakarítani a lakás átrendezése nélkül. Nem utolsó szempont, hogy a legtöbb említett tényező (a napkollektor, infrapanel, vezérelt áram, LED fényforrás) mind az ingatlan értékét is növelő beruházás.