Épületautomatizálás, intelligens otthon

Új ingatlan építésénél, vagy lakásfelújításnál, korszerűsítésnél felmerülhet egy intelligens otthon kialakításának a lehetősége is.

Az épületautomatizáló rendszer, amely az elektromos eszközöket rendszerbe kapcsolja össze. Az épületautomatizálási rendszerek, olyan hálózatok, amelyek emberi közreműködés nélkül képesek működni. Az intelligens otthon kialakításával pénzt takaríthat meg, csökken az épület energia felhasználása. A BAS rendszer szenzorok segítségével érzékeli a környezetből származó információkat, a központi vezérlőegység a kapott adatokat értékeli, annak függvényében döntést hoz. Az automatizált épületeket gyakran nevezik „okosépületnek”. Bármelyik épület „okosépületnek” átalakítható, amelynek elektromos eszközei képesek kommunikálni egymással, és egy központi egységgel. Az épületautomatizáló rendszerek egyik alapfunkciója, hogy az elektromos berendezéseket igény szerint működteti. Az épületautomatizálásban használt vezérlőegységeket kifejezetten épületautomatizálásra fejlesztették ki, ki és bementeti csatlakozási lehetőségekkel rendelkező programozható számítógép. Az alkalmazott vezérlőket három fő kategóriába lehet sorolni:
* Programozható logikai vezérlő
* Központi vezérlő
* terminálvezérlő
Az intelligens otthonban lehetőség van, fűtés-hűtésoptimalizálásra, akár a lakás minden helységében más hőfok beállítható. Intelligens árnyékolástechnika segítségével a redőnyöket, tetőablakokat érzékelt vihar esetén, az automatika leengedi, becsukja, még ha Ön otthon sincs, a vihar elmúltával felhúzza, kinyitja. Világítástechnika a lámpák a lakás különböző területein, előre beállított fényerővel világítanak, akár hangulatfény is választható, beállítható funkció, ha a szenzorok nem érzékelnek mozgást, fél óra elteltével lekapcsolja a világítást a helységben. Intelligens hangrendszer otthona helységeiben beállítható zene lejátszása is, mozgásérzékelő használatával akkor kezdi lejátszani a kiválasztott zeneszámot, amikor Ön belép a helységbe.

Az intelligens otthonhoz riasztó és kamera rendszer is csatlakoztatható, emelve a biztonságérzetet. A riasztó központ SMS értesítést küld az Ön által megadott telefonszámra betörés esetén.

„Otthonlét szimuláció” is beállítható, huzamosabb ideig nem tartózkodik otthon, beállíthatja, hogy a lakása úgy viselkedjen, mintha otthon lenne. Megadott időben a lakás különböző területein felkapcsolja a lámpát, lehúzza a redőnyt, lekapcsolja a világítást. Mindezt úgy, hogy akár egy okos telefonról internet kapcsolattal meg is nézheti, vagy irányíthatja is a folyamatokat. „Pánik kapcsoló” a hálószobában, egyetlen gombnyomással a lakás többi helyiségében a hálószobán kívül felkapcsolja a világítást, esetleges behatoló személyazonosságának megállapítása céljából.

Az intelligens otthon kiépítése kétféleképp lehetséges:
* Falba süllyesztett kábelekkel (véséssel jár)
* Vezeték nélküli kiépítéssel (EnOcean)
Falba süllyesztés esetén az elektromos hálózat kábelein kívül úgynevezett KNX/EIB buszkábel is beépítésre kerül. Ez a kábel felelős, a későbbiekben beprogramozott adatátvitel létrejöttéért.

Vezeték nélküli kiépítés EnOcean technológia alkalmazásával. Kábelezés és áramforrás nélkül üzemel, az egészen kicsi környezeti és mechanikus energiát alakítja át elektromos árammá, van egy adó és egy vevő része, amik rádióhullámon keresztül akár 30m távolságban is kommunikálnak egymással, vésés és kábelcsatornázás nélkül.

EnOcean érzékelők:
* Mozgásérzékelő
* Fényérzékelő
* páratartalom érzékelő
* Esőérzékelő
* Nyitásérzékelő
* Hőmérsékletérzékelő
Létezik ezen az elven kommunikáló kapcsoló és dugalj is. Az okos otthon kialakítása minden esetben először tervezést igényel, a jól átgondolt kialakításnak köszönhetően lesz az Ön otthona is igazán költséghatékony és megfelelően automatizált. Költséghatékonyságát, az egyszerű kezelhetőség és automatikus működés valamint a hagyományos kézi kapcsolási lehetőségeknek köszönhetően lehet elérni. A programozási lehetőségeknek, szinte csak a képzelet szab határt.