Panellakás villanyszerelés, felújítás

Panellakásban lakásfelújítást tervez, vagy ha csak egy kapcsolót vagy konnektort szeretne, odébb rakni keresse a Zolivill csapatát. Ha még alumínium vezetékek vannak a falban, érdemes minél előbb korszerűsíteni, hiszen az alumínium vezetékek könnyen törnek, biztosítani is csak 10A lehet, kötéseik már meglazulhattak, ami tűzveszély forrása lehet. Érdemes átgondolni ilyenkor milyen elektromos berendezést, kíván vásárolni, és hogy, hová szeretné, tenni ennek megfelelően lehet kialakítani az új konnektorokat, villanykapcsolókat, lámpavezetékeket.

A Zolivill egyre több panellakás komplett villanyszerelését, biztosítéktábla cseréjét és a panellakásokban az elektromos vezetékek kötéseinek átellenőrzését végzi. A panellakások villanyszerelését két különböző technikával végezzük, lehet falba süllyesztett, vagy falon kívüli megoldás. Süllyesztett kivitelezés esetén a téglaépítésű lakásokkal ellentétben, a panellakásokat TILOS VÉSNI!!!, mert a tartószerkezet gyengítésével jár,  ezért, dupla szigetelésű réz kábeleket használunk, amit gletteléssel el lehet tüntetni. Ezeket a beton elemeket a mérnökök pontos egyedi keverési arányokkal számították ki, a megkötött kész elem statikailag igen időtálló stabil megoldás. A szerkezet bármely roncsolása (vésése) hajszálrepedéseket idézhet elő, ami omlásveszéllyel jár. A villanyszerelés többi lépése megegyezik a lakásvillanyszerelés, épületvillamosság menüben leírtakkal.
Falon kívüli, kábelcsatornás technika esetén, a falakra kábelcsatornát szerelünk, ami a biztosítéktáblánál vastagabb, attól távolodva vékonyabb méretű, a kábelcsatornát csavarokkal rögzítjük a betonfalra. Ma már olyan kábelcsatornákat forgalmaznak, amelyek esztétikailag kevésbé rontják a lakás összhangját, mint elődjeik, alig látható a szegélylécek fölött, vagy az arra alkalmas szegélylécben elvezetve.

A panellakások 30-40 évvel ezelőtt épültek, és villanyszerelésükhöz az akkori legmodernebb technikának számító alumínium MM-falvezetéket használtak.
MM-falvezeték, egy dupla szigetelésű alumínium kábel, nem cserélhető. Közvetlen a betonba öntötték, vagy az előre gyártott panel elemek hornyaiba ültették.
Három karbantartási tipp panellakásnál

1. Biztosítéktábla csere, vagy korszerűsítés. A lakásban található vezetékeket megfelelően méretezett biztosítékokkal kell ellátni. Az elavult kismegszakítók és a korszerűtlen olvadóbiztosítók, az idő múlásával nem mindig működnek megbízhatóan.
2. Fi-relé beépítése. A Fi-relé, életvédelmi relé 2009 óta kötelező része a biztosítéktáblának. Feladata a 30milliampernél nagyobb hibaáram észlelése, a hiba kijavításáig a hálózat áramellátásának szüneteltetése, megakadályozva az esetleges halálos kimenetelű balesetet.

3. Elektromos kötések ellenőrzése. A panellakások alumínium vezetékeinek kötését 30-40 évvel ezelőtt, az akkori szabványnak megfelelő eszközökkel, anyagokkal került kivitelezésre. Ezek a kötések mára elavultak és szabványtalanná váltak (a kötések összesodrással készültek) ,a mai elektromos háztartási gépek áramfelvétele nagyobb az akkoriaknál, továbbá a legtöbb esetben meglazultak, elöregedtek, tűz és balesetveszélyes állapotban lehetnek!
Az Ön lakásának az elektromos felújítási költsége az Ön igényeire szabott, egyedi árajánlat, melyet a Zolivill ingyen elkészít Önnek! A munka felmérése az Önnel előre leegyeztetett időpontban, az Ön igényeinek megfelelően személyes konzultációt követően kerül kiszámolásra.